Cheile Dobrogei

0
1890

De ce trebuie să vizitezi Cheile Dobrogei?

Pentru cei ce își doresc liniște, libertate, energie și un strop de nebunie vă invităm să realizați o călătorie în Cheile Dobrogei. Aici veți obține liniștea de la Biserica și Peștera Sfântului Ioan Casian.

Cheile Dobrogei – video de prezentare

Descriere Cheile Dobrogei

Este o zonă protejată care este situată în Dobrogea, pe suprafața teritorială a județului Constanța. Deși această arie naturală se află în partea central nord-estică a județului Constanța, aceasta de fapt se află pe teritoriile administrative ale comunelor Cogealac, Grădina, Mihail Kogâlniceanu, Pantelimon, Săcele, Siliștea și Târgușor. De asemenea Cheile Dobrogei sunt străbătute și de drumul național DN22. Această zonă specială a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284, din 24 octombrie 2007.

Această inițiativă a avut loc datorită acelei declarații cu privire la aria de protecție specială avifaunistică fiind parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România. De altfel această zonă protejată se întinde pe o suprafață de 10.929 hectare. Totodată această arie cuprinde rezervațiile naturale Gura Dobrogei, Peștera la Adam și Peștera Gura Dobrogei. Mai exact această arie protejată reprezintă pajiști naturale, stepe, terenuri arabile, culturi, pășuni, păduri de foioase, păduri de tranziție, care se încadrează în bioregiunea geografică stepică a Podișului Casimcei.

În privința florei putem spune că veți găsi o gamă variată în ceea ce înseamnă flora halofilă, higrofilă, mezohigrofilă, dar asigură și condiții de găzduire, hrană și cuibărit pentru numeroase specii de păsări migratoare. Ceea ce are cu adevărat special această arie protejată este reprezentat de interesul geologic (aici sunt prezente abrupturi calcaroase atribuite jurasicului, cheiuri și maluri de văi), interesul paleontologic (fauna fosilă), dar și de interesul speologic și peisagistic.

Cheile Dobrogei și Atolii de aici

Cheile Dobrogei sunt presărate cu Atoli. Aceștia sunt de obicei corali și anumite animale celenterate  care au schelete calcaros, cu dimensiuni neregulate, dar care pot avea mărimi impresionante. De altfel Atolii se formează de-a lungul timpului în urma retragerii mării, pe semne că aici, în Cheile Dobrogei se afla o mare întindere de apă cu mii de ani în urmă. Iar astfel de formațiuni numite Atoli pot fi găsite la Crucea, la Gura Dobrogei, dar și în Cheile de la Sud de localitatea Cheia.

În mare parte despre aspectul Dobrogei Centrale putem spune că aceasta este deluroasă, cu altitudini maxime ce pe alocuri depășesc puțin 200 metri. De altfel rocile de bază sunt acele șisturi verzi care au o vechime de aproximativ 2.000 milioane de ani și totodată apar și rocile cele mai vechi din România. Peste acestea s-au depus și depozite din Jurasic (180 milioane de ani vechime), dar și Cretacic, acestea având o vechime de 100 milioane de ani. Și cea mai frumoasă imagine o putem avea cu Versanții Văii Cheia, aceștia aflându-se pe marginea șoselei Târgușor.

Sunt speciali, deoarece degradarea naturală a fostelor colonii de corali, dar și felul în care s-au modificat fac din acest relief o zonă cu turnuri compacte vertical – înlănțuite sau detașate, pâlnii cu margini șlefuite sau mari potcoave de piatră. Iar primăvara printr-o scurtă plimbare pe versanți puteți găsi două plante deosebite. Și anume două feluri de brândușe – una albă, alta galbenă, mai ales dacă veți înteprinde această călătorie în luna februarie.

Ce reprezintă „avifauna” din Cheile Dobrogei?

Avifauna este alcătuită din nenumăratele specii de păsări protejate și care au fost semnalate în arealul sitului. Mai exact, printre cele mai importante și cunoscute specii se numără și: uliul cu picioare scurte, pescărușul albastru, acvila de câmp, gâsca cu piept roșu, pasărea ogorului, barza albă, șerpar european, dumbrăveanca, prepelița, cuc, șoim dunărean, cocor, codalb și multe alte specii. Iar calea de acces pe care o puteți urma pentru a putea ajunge în această zonă protejată este drumul național DN2A pe ruta: Constanța – Ovidiu – drumul național DN22 în direcția Cogealac.

Monumente și atracții turistice în zona Cheile Dobrogei

Chiar dacă este un areal de stepă în apropierea sitului veți putea vizita și câteva obiective istorice, culturale, dar și turistice. Iată câteva dintre aceste obiective importante:

  • Biserica „Sf. Nicolae” din Nistorești – construcție 1896, monument istoric;
  • Amfiteatrul natural cu inscripții rupestre în limba gracă din satul Casian – sec. II – III p. Chr., Epoca Romană;
  • Situl arheologic de la Cheia – locuri rupestre din Neolitic și Paleolitic;
  • Situl arheologic de la Cogealac – așezări din sec. I – III p. Chr., Epoca Romană, sec. V a. Chr. – sec. I p. Chr., Epoca Elenistică, sec. IV p. Chr., Epoca Romană;
  • Situl arheologic de la Grădina – Epoca Antică și Neolitic;
  • Situl arheologic de la Gura Dobrogei – locuri rupestre din Epoca fierului, Epoca bronzului, Neolitic, Mezolitic, Paleolitic;
  • Așezarea urbană Ester de la Târgușor – sec. XVI – XVIII, Epoca Medievală;

Și în afară de acestea multe alte lucruri vă așteaptă în Cheile Dobrogei. Cu toate astea în orice anotimp veți vizita această zonă nu veți pierde absolute nimic. Și asta pentru că întreaga arie te așteaptă cu brațele deschise în orice moment dezvăluindu-ți miracolul, magia și frumusețea acestui loc. Prin urmare doar de tine depinde să te decizi cu privire la viitoarea ta călătorie și la locul unde o vei înteprinde.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here