Lacul de acumulare și Barajul Vidraru – o minunăție creată de om
Pentru a atinge cerul, a simții vâltoarea apei și a te bucura de priveliștea oferită de munți nu trebuie să faci prea mari sacrificii, ci doar să urmezi drumul până la Barajul Vidraru, ca mai apoi tu să te decizi dacă vrei să admiri sau nu tot ce îți poate oferi mai bun Transfăgărășanul.
Lacul de acumulare, Barajul Vidraru și povestea din spatele lui
România are ascunse pe teritoriul ei foarte multe taine, iar unele chiar mai aproape de noi și de ceea ce ne-am putea imagina noi. Există un loc unde ar fi prea puțin dacă n-am spune că cerul, muntele și apa s-au așezat toate la sfat, astfel încât să ne dea nouă, muritorilor prilejul să fotografiem și să ne bucurăm de cel mai spectaculos peisaj.
De fapt, Creatorul a pus în mâinile oamenilor puțin curaj, un gram de ingeniozitate și de ce nu un grăunte de inspirație pentru a putea realiza unul dintre cele mai frumoase baraje și lacuri de acumulare. Iar dacă până acum nu ați ghicit vă spunem noi că este vorba despre întinderea frumosului Baraj Vidraru.
Barajul Vidraru s-a situat într-un clasament european pe locul 8, iar în lume acest baraj s-a situat pe locul 20. Iar pe cât de spectaculos și de măreț pare a fi la prima vedere pe atât lucrările pentru acest proiect imens au avut nevoie de nenumărate componente. Mai exact pentru realizarea barajului din zona lacului de acumulare Vidraru s-au utilizat următoarele:
- 42 km de tunel subteran;
- Au fost excavate 1.768.000 de metri cubi de rocă, dintre care doar 1.000.000 metri cubi în subteran;
- S-au turnat aproximativ 930.000 metri cubi de beton, iar circa 400.000 metri cubi s-au aflat în subteran;
- și de asemenea s-au montat și instalat circa 6.300 de tone de echipament electromecanic;
De altfel construcția acestui gigant baraj a durat aproximativ 5 ani și jumătate, cu atât mai mult cu cât construcția acestuia a început în anul 1960.
Caracteristici generale ale Barajului Vidraru
Imaginea impunătoare a acestui baraj nu face altceva decât să ne amintească de măreția acestuia, dar și de dimensiunile gigant ale barajului. Prin urmare, barajul are parte de următoarele carcteristici și dimensiuni importante:
- suprafața totală a acestuia este de 893 hectare;
- lungimea de 10,3 kilometri;
- lățimea de 2,2 kilometri în zona Valea Lupului – Călugărița;
- circumferința este de 28 kilometri;
- adâncimea maximă a apei este de 155 metri lângă barajul curbat și înalt de 166 metri, iar lungimea la coronament este de 307 metri;
- volumul apei este de aproximativ 465 milioane metri cubi;
- iar nivelul normal de retenție este de 830.00 metri deasupra nivelului mării;
Dar dintre toate lucrurile fascinante ar trebui să specificăm importanța lacului de acumulare de la Vidraru. Pe cât de spectaculoasă este priveliștea in jurul lacului, pe atât lacul pare să ne uimească în primul rând cu atributele sale.
Iar la o primă vedere suprafața acestui lac de acumulare este de aproximativ 8,93 kilometri situat în județul Argeș și pe râul cu aceeași denumire. Scopul acestuia fiind de a produce energie electrică, pentru irigații, dar și pentru prevenirea inundațiilor.
Totodată lacul de acumulare și instalațiile aferente au fost utilizate și pentru ceea ce înseamnă turism, recreerea populației, dar și diferite sporturi extreme precum Bungee Jumping. Pentru cunoscători și pasionații de munte lacul de acumulare este situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, iar în lac sunt adunate laolaltă apele râurilor Capra, Buda, dar și a câtorva afluenți precum: Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsamul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea, iar debitul total este de aproximativ 5,5 metri cubi pe secundă.
Tot pe malul lacului există și o suprafață numai bună pentru camping. Ceea ce este interesant de știut este faptul că hidroelectrica Vidraru, care este amplasată subteran poate produce energie electrică de circa 400 GWh. Aceasta având o capacitate instalată de 220 MW.
Un alt lucru interesant poate fi legat de un aparent dezastru, care s-ar putea produce în momentul în care barajul s-ar putea rupe. Dacă din nefericire s-ar întâmpla asta, viitura ar avea o înălțime de aproximativ 12 metri în orașul Pitești. Și ajungându-se la asta în maximum 72 de minute de la ruperea barajului.
Omul de Fier sau Omul Electric – un alt obiectiv turistic de la Barajul Vidraru
În apropiere de Barajul Vidraru se află și Statuia Omului de Fier pentru a contempla măreția acestui Baraj. Statuia Omului de Fier este cunoscută și sub denumirea de Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricității.
De altfel aceasta este situată pe Muntele Pleașa, așa cum am spus și mai devreme chiar în apropierea barajului. Pentru a omagia realizarea acestuia, statuia a fost realizată în anul 1965, are o înălțime de 10 metri și îl înfățișează pe Prometeu cu fulgerul în mână, acesta fiind un simbol al electricității.
Prin urmare statuia a fost realizată de către sculptorul Constantin Popovici în numai câteva luni. Doritorii pot avea acces și pot ajunge la statuie numai dacă au în vedere urcarea a câtorva sute de trepte.
Aşadar, daca merita sau nu o excursie de-o zi la Barajul si Lacul de Acumulare Vidraru, rămâne să vă convigeţi singuri, insă noi vă asigurăm ca merită, măcar odată în viaţă.