Drumetie Piatra Arsa – Babele – Omu – Caraiman

0
1780

Excursie de-o zi Piatra Arsă ➡️ Platoul Bucegi ➡️ Babele ➡️ Omu ➡️ Crucea Eroilor de pe Caraiman

La pas pe meleaguri românești – cam asta poți spune la o primă vedere despre drumeția realizată pe traseul Piatra Arsa, Babele, Omu, Caraiman. Toate aceste zone sunt destinații turistice care au ceva aparte, ceva ce cu siguranță nu poți vedea în altă parte, căci fiecare pisaj de aici este unic în felul său.

Piatra Arsă

Începând de la Piatra Arsă (unde poți urca în mare parte cu mașina până aici) și până la Crucea de pe Vârful Caraiman vei observa cum peisajele se schimbă puțin câte puțin în funcție de zonă și de sălbăticie. Bineînțeles la Piatra Arsă poți face un popas la cabana cu același nume, în cazul în care îți dorești să bei o cafea mai de la munte sau să deguști câteva din bunătățile pe care le găsești aici.

Drumetie piatra arsa babele omu caraiman
Drumetie piatra arsa babele omu caraiman

Flori sălbatice de munte

Și cum vremea frumoasă de vară nu-ți va da prea mult răgaz să te plictisești aici la munte te poți desfăta numai decât cu miile de flori de pe pajiștile de munte, cu verdeața tufișurilor și a arbuștilor de munte, dar și cu frumusețea pajiștilor de pe platourile munților care sunt ceva mai deosebite față de pajiștile de la câmpie. De asemenea veți observa că în prim plan va fi floarea de colț, o plantă unică ce crește aici, în vârf de munte și care este ocrotită prin lege.

Ca să nu mai spunem și de restul florilor sălbatice, care au parte de diferite povestiri cu zânele care umblă din floare în floare pentru a le ocroti și pentru a le spori farmecul și frumusețea nemăsurată. Uneori tendința de ariditate a munților pot lăsa urme și aspecte vizibile asupra acestor pajiști minunate. Dar toate acestea și multe alte minunății le puteți găsi pe acest traseu.

Babele si Vârful Omu – Sfinxul

Deși aparent nu este un traseu foarte greu, pentru o persoană începătoare, în astfel de expediții poate ridica un anumit grad de dificultate. În schimb pentru toate aceste priveliști minunate, unice, și cu o frumusețe aparte merită să depui tot efortul din lume, chiar și începător fiind. Cu toate astea odată ajunși la Babele și la Sfinx veți observa că toată acea oboseală acumulată nici nu mai contează, căci bucuria de a vedea minunățiile naturii este mult mai mare decât orice altceva.

Babele
Babele
Drumetie piatra arsa babele omu caraiman
Drumetie piatra arsa babele omu caraiman

Și poate că odată ajunși acolo vă întrebați cum de natura a avut atâta putere și atâta magie pentru a crea monumente naturale unicat. Pe lângă asta nu lipsesc nici sutele de povești și povestiri ce se învârt în jurul acestora. Iar dacă pe unele le putem trece cu brio la categoria basme, pe altele le putem considera că au cel puțin un sâmbure de adevăr.

Insă în momentul în care ți-ai propus să atingi un anumit obiectiv vei observa că muntele îți va da tăria și te va energiza suficient de mult, încât să-ți poți continua drumul și să-ți poți atinge propriul obiectiv. De altfel pentru oamenii muntelui Babele sunt denumite și „Altarele ciclopice din Caraiman”, iar asta pentru că se consideră într-o oarecare măsură că Babele au fost destinate să fie închinate Pământului și Cerului, Soarelui și Lunii, dar și zeului Marte, zeul agriculturii și al războiului.

Sfinxul din Bucegi - Varful Omu
Sfinxul din Bucegi – Varful Omu

Cât despre Sfinx se spune că în jurul lui te poți simți mai tânăr și mai plin de energie. Sau mai mult decât atât sunt voci care spun că în împrejurimi se pot găsi adevăratele guri de rai sau că sub pământ se află o altă civilizație mult mai avansată decât ceea ce putem percepe noi. Într-adevăr pentru cei care au vizitat Platoul Bucegi, și în special Sfinxul cu siguranță au simțit ceva diferit, chiar dacă pe moment nu au dat importanța necesară.

Muntii Bucegi
Muntii Bucegi

Crucea Eroilor de pe Caraiman

Crucea de pe Caraiman – monument construit între anii 1926 – 1928 în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Crucea are o înălțime de aproximativ 28 metri, brațele laterale au o lungime de 7 metri fiecare, iar țoclul este înalt de circa 7,5 metri din beton armat și placat cu piatră. Inaugurarea și sfințirea acesteia a avut loc pe data de 14 septembrie 1928, chiar de Ziua Sfintei Cruci.

Crucea Eroilor de pe Caraiman
Crucea Eroilor de pe Caraiman
Valea Prahovei văzută de la Crucea Caraiman
Valea Prahovei văzută de la Crucea Caraiman

Altfel spus merita această drumetie Piatra Arsa – Babele – Omu – Caraiman

Altfel spus o astfel de drumeție poate fi acel ceva care să vă scotă din starea de cotidian și care să vă încarce cu energia necesară pentru a sparge monotonia orașului și pentru a vă duce proiectele și obiectivele la bun sfârșit. În plus veți avea ocazia, cel puțin pentru o zi, să trăiți diferit și să simțiți diferit, să fiți mai prezenți în viața voastră decât de obicei.   

Crucea Eroilor de pe Caraiman iarna văzută din Sinaia
Crucea Eroilor de pe Caraiman iarna văzută din Sinaia

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here