Mânăstirea Corbii de Piatră

0
1294

Mânăstirea Corbii de Piatră – ansamblul rupestru unic în România

Mănăstirea Corbii de Piatră este o comoară a arhitecturii rupestre din România. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 de metri și lung de 14,5 metri, fiind considerată una dintre cele mai impresionante biserici rupestre din țară.

Mânăstirea Corbii de Piatră
Mânăstirea Corbii de Piatră

Ceea ce trebuie să știm într-adevăr despre Mânăstirea Corbii de Piatră este faptul că această mânăstire este un ansamblu rupestru (caracteristică importantă  a bisericii rupestre este aceea de a avea 2 altare pe un singur naos, fapt ce o face unică în România). Este un ansamblu de prin secolul al XIV-lea și care a fost readus la viață în vremea lui Neagoe Basarab (1512 – 1521).

De altfel este situat la o distanță de circa 400 metri de centrul comunei Corbi, mai exact este situată pe malul stâng al Râului Doamnei (în județul Argeș). Prin urmare deși nu există informații certe cu privire la prima apariție a acestei mânăstiri, totuși există o atestare documentară la data de 23 iunie 1512. Totodată această sfântă mânăstire Corbii de Piatră a primit hramul de „Adormirea Maicii Domnului” și a fot închinată în cinstea lui Neagoe Basarab, astfel încât această mânăstire primește și statutul de mânăstire domnească.

În scrierile cele mai vechi mânăstirea este cunoscută sub numele de mânăstirea de la Meriș sau mânăstirea Meriș. De asemenea în interiorul bisericii rupestre puteți găsi deasupra peretelui vestic amplasată o cruce în stil latin cu capitel piramidal, care este detașabil și care datează de prin anul 1761. Un reper important din apropierea bisericii este piatra (stânca) haiducului corbean Zdrelea, care este situată la o distanță de aproximativ 280 metri de biserică. 

Mânăstirea Corbii de Piatră - altar interior
Mânăstirea Corbii de Piatră – altar interior

Cu toate acestea unul dintre cele mai importante chestiuni este legat de redeschiderea acestei mânăstiri în anul 2003 și bineînțeles aici se fac slujbe zilnice după rânduiala monahală. Așadar dacă vă doriți să vedeți cum poate arăta un loc sfânt și sacru, chiar și într-un masiv de piatră nu ezitați să ajungeți la Mânăstirea Corbii de Piatră, din județul Argeș.   

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here