Top 10 atractii turistice din Maramureș

0
1793

Cele mai frumoase 10 atracții turistice din Maramureș pe care trebuie să le vizitezi

Am putea spune că dacă te oprești aici, în Maramureș, vei constata cu stupoare că Dumnezeu a oprit în această așezare timpul în loc și totodată a binecuvântat această zonă cu toate darurile și minunățiile pe care le-a avut la îndemână. De altfel cum să nu te atragă o asemenea zonă, când oamenii de la mic la mare te primesc cu un zâmbet cald, cu voie bună și cu joc. Nu există în această zonă falnică vreun maramureșean care să nu știe să joace, să cânte și să se bucure de tot ce viața îi poate oferi.

Maramureş -  foto din drona
Maramureş – foto din drona
Baieti îmbrăcaţi în costume tradiţionale din Maramureş
Baieti îmbrăcaţi în costume tradiţionale din Maramureş
Sătenii din Maramureş
Sătenii din Maramureş îmbrăcaţi în port tradiţional

1. Mănăstirea Bârsana din Maramureş

Mănăstirea Bârsana este o importantă clădire de patrimoniu UNESCO din Maramureș, România, cunoscută pentru bisericile sale vechi și valoroase din punct de vedere istoric. În prezent, aceasta este un complex monahal activ, care găzduiește și un muzeu de artă populară. Printre atracțiile turistice se numără cele 8 biserici de lemn, în special Biserica Veche, care datează din secolul al XVII-lea și a fost recent restaurată.

Aceasta este o destinație populară pentru turiști, datorită frumuseții și autenticității sale, fiind considerată unul dintre cele mai reprezentative ansambluri de arhitectură tradițională din Maramureș.

Manastirea Barsana, Maramureş
Manastirea Barsana, Maramures
Curtea Manastirii Barsana din Maramureş
Curtea Manastirii Barsana
Intrarea de la Manastirea Barsana din Maramureş
Intrarea de la Manastirea Barsana

2. Cimitirul Vesel de la Săpânța, Maramureş

Cimitirul Vesel de la Sapanta este un loc unic și plin de culoare pentru toți cei care doresc să învețe mai multe despre cultura și tradițiile românești. Este un exemplu de artă populară și o atracție turistică importantă unde moartea este văzută cu zâmbetul pe buze, o destinație turistică care a fost introdusă în patrimoniul UNESCO ce merită vizitată măcar odată în viaţă.

Cimitirul Vesel de la Săpânţa, Maramureş
Cimitirul Vesel de la Săpânţa – foto din drona
Cruci din Cimitirul Vesel Sapanta din Maramureş
Cruci din Cimitirul Vesel Sapanta
Cruci din Cimitirul Vesel Sapanta din Maramureş

3. Mănăstirea Săpânţa Peri din Maramureş

O mănăstire unică, loc de pelerinaj în inima Maramureşului, Mănăstirea Săpânţa Peri, este cea mai întaltă construcţie din lemn din Europa. Această mănăstire a fost înfiinţată în anul 1997, în hotarul satului Săpânţa, cu scopul de a reînnoda tradiţia istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Mihail, din Peri – Maramureş.

Mai mult decat atât mănăstirea este un loc minunat pentru a te conecta cu istoria şi cultura Maramureşului şi pentru a te bucura de o atmosferă spirituală deosebită. Vă recomandăm cu căldura să o vizitaţi şi să descoperiţi frumuseţile sale.

Mănăstirea Săpânţa Peri – film de prezentare

4. Mocăniţa de pe Valea Vaserului, Maramureş

Mocăniţa – acest tren tradiţional cu aburi vă va duce prin peisajele pitoreşti ale Maramureşului, trecând prin păduri şi munţi impresionanţi. Este o experiență unică şi o modalitate minunată de a vedea regiunea şi frumuseţea de pe Valea Vaserului.

Mocăniţa de pe Valea Vaserului din Maramureş
Mocăniţa de pe Valea Vaserului

5. Biserica de lemn din Bârsana, Maramureş

Biserica de lemn din Bârsana este o bijuterie arhitecturală din Maramureşul Istoric şi a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999, alături de alte şapte lăcașe de cult vechi din zonă. Acest lăcaş de cult a aparţinut unei vechi mănăstiri și se află pe dealul Jbâr din Bârsana, pe Valea Izei. Construită în secolul al XVIII-lea, biserica se remarcă prin frumusețea şi bogăţia decorului său sculptat în lemn, fiind considerată una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din România.

În prezent, biserica este în continuare o atracție turistică, fiind vizitată anual de mii de turiști din țară și din străinătate.

Biserica de lemn din Bârsana din Maramureş
Biserica de lemn din Bârsana
Biserica de lemn din Bârsana din Maramureş
Biserica de lemn din Bârsana – picturi interior
Biserica de lemn din Bârsana din Maramureş
Biserica de lemn din Bârsana – interior

6. Mănăstirea din Moisei din Maramureş

Mănăstirea Moisei este un important lăcaș de cult ortodox situat în localitatea Moisei, județul Maramureș. Istoria mănăstirii începe în secolul al XV-lea, când călugării s-au stabilit în pădurile Moiseiului. În secolul al XVI-lea, a luat ființă o modestă sihăstrie, care ulterior a evoluat în Mănăstirea Moisei. Potrivit istoriei, localitatea Moisei a făcut parte din domeniul lui Bogdan, voievod al Maramureșului, domn întemeietor al Moldovei independente și al dinastiei Mușatinilor. Mănăstirea a avut o istorie zbuciumată, fiind afectată de diferite evenimente istorice, inclusiv de incursiunile tătarilor și ale altor invadatori.

În prezent, Mănăstirea Moisei este un important centru spiritual, cultural și turistic din regiune, fiind cunoscută pentru frumusețea și valoarea artistică a icoanelor sale vechi și pentru peisajele naturale pitorești din împrejurimi. În fiecare an, mii de pelerini și turiști din țară și din străinătate vizitează mănăstirea pentru a se reculege, dar și pentru a admira bogăția și frumusețea arhitecturală și artistică a acestui important lăcaș de cult.

Mănăstirea din Moisei din Maramureş
Mănăstirea din Moisei

7. Mausoleul Eroilor din Moisei

Este un monument de importanță istorică și culturală, situat în Valea Viseului din județul Maramureș. Construit în anul 1935, în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, monumentul este o impresionantă construcție de piatră cu o înălțime de aproximativ 30 de metri. La prima vedere, Mausoleul poate părea a fi un templu dacic, datorită stilului arhitectural și a sculpturilor care îl împodobesc.

De asemenea, monumentul este alcătuit din mai multe figuri antropomorfe și zoomorfe, care au multiple interpretări, de la referințe la cultura dacică, la simboluri ale războiului și ale durerii pierderii umane. Pe o mască de piatră a monumentului, se află inscripționat un îndemn către pace, cu textul:

“Să nu se mai tragă în oameni nevinovați!”

În prezent, Mausoleul Eroilor de la Moisei este un important obiectiv turistic și un loc de pelerinaj pentru cei care doresc să aducă un omagiu eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

Mausoleul Eroilor din Moisei din Maramureş
Mausoleul Eroilor din Moisei

8. Muzeul Ţărăncii Române din Dragomirești, Maramureș

Muzeul este o destinație turistică populară pentru cei interesați de tradițiile și cultura zonei. Muzeul este dedicat în special femeilor din zona rurală și expune obiecte care ilustrează viața lor cotidiană și obiceiurile specifice. Vizitatorii pot vedea obiecte precum costume tradiționale, instrumente muzicale, unelte și produse de panificație făcute în cadrul unor obiceiuri tradiționale. Odată ce ajungeți la muzeu, primul lucru pe care îl veți observa este casa tradițională din lemn în care este găzduit muzeul. Casa, deși simplă, oferă o privire autentică în viața țărăncii din Maramureș.

Muzeul Ţărăncii Române din Dragomirești, Maramureș
Muzeul Ţărăncii Române din Dragomirești, Maramureș
Fusul din curtea muzeului
Fusul din curtea muzeului
Muzeul Ţărăncii Române din Dragomirești, Maramureș

9. Telescaun Borşa, Maramureş

Telescaunul din Borşa, Maramureş este situat în Complexul Turistic Borşa, la 12 km distanta de oraşul Borşa. Deschis pe tot parcursul anului, acesta functionează zilnic între orele 09:00-18:00 în timpul verii şi între orele 09:00-17:00 în timpul iernii. Telescaunul reprezintă cel mai rapid mod de a ajunge la Cascada Cailor şi de a admira frumusetea peisajelor montane pe care această zonă le oferă.

Telescaun Borşa Maramures
Telescaun Borşa

10. Pasul Prislop – Mănăstirea Prislop

Pasul Prislop este o trecătoare muntoasă situată la granița dintre Maramureș și Bucovina, la o altitudine de 1413 de metri. Pe acest pas se află Mănăstirea Prislop (Sfânta Treime), care a fost construită în anul 1999 pe pietrele locului. Această mănăstire este un obiectiv important din Maramureș și atrage numeroși turiști datorită poziționării sale la mare altitudine și peisajului deosebit de frumos din jur. În plus, aici a fost ridicat un monument al eroilor căzuți în Primul Război Mondial, în memoria celor care și-au dat viața pentru țară.

Pasul Prislop - Mănăstirea Prislop Maramures
Pasul Prislop – Mănăstirea Prislop

De ce trebuie sa vizitezi si tu Maramureşul?

În concluzie, vizitarea Maramureșului este o experiență unică și autentică, datorită bogatei sale culturi și tradiții. De la satele cu case de lemn și biserici din lemn UNESCO, la gastronomia locală și peisajele montane, Maramureșul oferă oportunități variate pentru toți cei care își doresc să descopere un colț autentic al României.

Taranca din Maramures
Taranca din Maramures
Poartă din lemn, simbol al Maramureşului
Poartă din lemn, simbol al Maramureşului

În plus, vizitarea Maramureșului poate ajuta la conservarea patrimoniului cultural al regiunii, contribuind la dezvoltarea economică a comunităților locale și la promovarea turismului durabil. Prin urmare, vizitarea Maramureșului nu este doar o experiență de călătorie, ci și o modalitate de a sprijini și a aprecia frumusețea și valorile culturale ale acestei regiuni unice.

Film de prezentare al Maramureşului

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here