Home REGIUNILE ROMANIEI BANAT TOP 15 OBIECTIVE TURISTICE DIN BANATUL MONTAN

TOP 15 OBIECTIVE TURISTICE DIN BANATUL MONTAN

0

15 locuri din Banatul Montan pe care sa le vezi măcar odată în viaţă

Banatul Montan este regiunea din vestul României care se bucură de o frumusețe naturală extraordinară și o istorie bogată. Zona mirifică a fost votată drept Destinația Anului 2021 în urma unui concurs cu vot public online, inițiat la o televiziune publica din România. Această zonă este cunoscută pentru munții, peșterile, Dunărea, tradițiile și, nu în ultimul rând, pentru cele 100 de locuri turistice deosebite pe care le are. În cele ce urmează, vom prezenta doar 15 atracţii turistice din Banatul Montan, care nu trebuie să fie ratate şi pe care ţi le recomandăm sa le vizitezi măcar odată în viaţă.

⭐️Comanda acum!!! Click pe link https://temu.to/m/u79by37lwkf pentru a primi un cupon promotional de 💰‎500Lei sau ⭐️ Scrie aco248595 în aplicaţia Temu App şi primeşti 💰30% discount la un produs ales!!

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr o poți regăsi pe lista cu cele mai frumoase cascade. De asemenea felul în care apa curge și sunetul acesteia se propagă te va duce cu gândul la povestea faimoasei cascade. Căci nu degeaba se spune că sunetul cascadei descrie jalea și dorul fetei care-și aștepta iubitul să găsească drumul spre casă. Dar cine este curios și își dorește să afle mai multe despre această cascadă, frumusețea ei și idila care s-a transmis de-a lungul timpului prin viu grai pot lectura articolul dedicat acesteia. Oricum nu ai cum să înțelegi ce se întâmplă cu adevărat acolo și nici nu poți trăi acele momente unice dacă doar privești niște imagini sau câteva cadre cu frumusețea cascadei Bigăr.

Cascada Bigăr – clip de prezentare a locaţiei turistice

Izvorul Bigăr

Cunoscut și sub numele de Izbucul Bigăr, acesta se află într-o rezervație naturală de tip mixt pe teritoriul comunei Bozovici situată în județul Caraș-Severin. Apa acestui izvor este bogată în calcar, iar după circa 200 de metri izvorul se varsă în râul Miniș de pe acel prag stâncos pe care îl știm sub denumirea de Cascada Bigăr.

Izvorul Bigar
Grota Bigar – Cheile Nerei

Morile de apă de la Rudărie – Eftimie Murgu

Morile de apă din Comuna Eftimie Mulrgu sunt adevărați uriași pe ape, morile sunt mărturiile vii a ceea ce spuneam în paragraful de mai sus, și anume: „omul sfințește locul”. Construcțiile de lemn sunt situate de-a lungul pârâului Rudăria, acesta fiind un afluent al Nerei. Aceste mori de apă au roată orizontală și sunt utilizate pentru măcinarea cerealelor.

Morile de apă de la Rudărie – Eftimie Murgu | clip video de prezentare

Cazanele Dunării

Sector din defileul Dunării la trecerea prin Muntii Carpați. De asemenea acestea se întind pe o lungime de aproximativ 9 kilometri. Tot aici în acest sector viteza de scurgere a apei Dunării este de circa 5 m/s. În cazul în care veți ajunge aici nu trebuie să ratați cele două peșteri – Gura Ponicoavei și Veterani – situate la baza peretelui de calcar ce delimiteaza o porțiune din Cazanele Mari.

Cazanele Dunarii – foto din Drona by Nelstill Video Production

Chipul lui Decebal

După cum știți, Chipul lui Decebal este un basorelief, înalt de 55 de metri și care se află pe malul stâncos al Dunării între localitățile Eșelnița și Dubova și foarte aproape de orașul Orșova. Chipul lui Decebal este cea mai înaltă sculptură din Europa și a doua în lume, iar pentru realizarea ei sculptorul Florin Cotarcea a avut nevoie de o perioada de 10 ani și de ajutorul a 11 alpiniști.

Chipul lui Decebal – Cazanele Dunarii

Mânăstirea Mraconia

Mânăstirea a fost construită în anul 1523 și a fost ridicată în locul unui fost punct de observație și dirijare a navelor pe Dunăre. Localnicii i-au atribuit și un nume nou acestei mânăstiri, acela de „Mânăstirea de sub apă”. Totodată a mai fost cunoscută și ca Mânăstirea din Valea Dunării sau ca Mânăstirea de la Ogradena Veche. Iar din anul 2008, mânăstirea a devenit una de maici.

Manastirea Mraconia – Cazanele Dunarii
Manastirea Mraconia-interior

Peștera Ponicova

Este una dintre cele mai mari peșteri din defileul Dunării, de altfel galeriile acesteia au peste 1660 metri și străbat Ciucaru Mare, ca mai apoi să iasă în Dunăre. Accesul la această peșteră se poate face atât pe uscat, cât și pe apă cu barca pe Dunăre. Ce trebuie să mai știți despre această peșteră este legat de podul natural care s-a format la intrarea acesteia și desigur care are o lungime de aproximativ 25 de metri și o înălțime de circa 6 – 8 metri.  

Pestera Ponicova – Cazanele Dunarii

Peștera Veterani

Cunoscută și ca „sanctuarul lui Zamolxis”, peștera Veterani are parte de o legendă renumită. Mai exact se spune că aici, în această peșteră sunt ascunse comori neprețuite pe care nimeni până acum nu a putut să le găsească sau măcar să le descifreze. Ba mai mult de atât pentru a putea avea acces la peștera Veterani trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și cu o barcă, deoarece accesul în „sanctuarul lui Zamolxis” este posibil doar pe ape. Legenda locului mai spune că aici dacii faceau sacrificii și se închinau lui Zamolxis.

Pestera Veterani – Cazanele Dunarii – Banatul Montan

Tabula Traiana

Aceasta este o placă memorială ce a fost ridicată de către împăratul roman Traian în cinstea victoriei lor asupra dacilor. Tabula Traiana este amplasată nu departe de chipul lui Decebal pe malul sârbesc, fiind aproape de ieșirea din Cazanele Mici.

Tabula-Traiani – Cazanele Dunarii

Mânăstirea Sf. Ana

Situată în defileul Dunării, mai exact în orașul Orșova. Mânăstirea Sf. Ana este așezată pe coama Dealului Moșului. Aceasta a fost construită între anii 1936 și 1939. Și din păcate în regimul comunist mânăstirea a fost transformată în restaurant. Cu toate acestea însă în anul 1990, la data de 2 decembrie mânăstirea Sf. Ana a fost sființită de către episcopul Damaschin Coravu, vicar al Mitropoliei Olteniei.

Manastirea Sfanta Ana – Orsova | Clip video de prezentare

Râul Cerna

Ceea ce este cu adevărat interesant despre râul Cerna este faptul că acesta izvorăște în Parcul Natural Domogled – Valea Cernei și în același timp îl și străbate în totalitate. De altfel Cerna străbate și 3 județe – Gorj, Caraș-Severin și Mehedinți.

Valea Cernei cu Raul Cerna – Banatul Montan

Statuia lui Hercules

Această statuie este de fapt și de drept un monument istoric pe care îl găsiți în orașul Băile Herculane. Statuia îl reprezintă pe zeul Hercules purtând pielea leului din Nemeea pe umărul stâng și o măciucă, fiind o statuie din bronz și realizată de către Ramelmayer și Glantz din Viena prin anul 1847.

Statuia lui Hercule – Baile Herculane
Statuia lui Hercules de la Baile Herculane

Băile Herculane

Oraș situat pe Valea Cernei, la o distanță de vreo 5 kilometri de DN 6 (E70), aceasta fiind principala arteră rutieră care leagă Bucureștiul de vestul țării. Orașul se află la o altitudine de circa 168 metri și datorită apelor sale cu propietăți benefice acest oraș este unul dintre cele mai vechi zone turistice ale țării noastre. Se mai spune că după anul 1718 începe istoria modernă și contemporană a orașului Băile Herculane. Astfel încât în prezent poți găsi în stațiunea Băile Herculane numeroase hoteluri, pensiuni, dar și vile turistice în cadrul privat care ajută la dezvoltarea zonei și atragerea de turiști, lucrul în urma căreia se dezvoltă atât sectorul de servicii, cât și sectorul de comerț.

Baile Herculane – film de prezentare

Parcul Național Domogled – Valea Cernei

A fost declarată arie protejată pe data de 6 martie 2000 și se întinde peste bazinul râului Cerna. De fapt și de drept, Parcul Național Domogled – Valea Cernei este reperentat de o zonă montană, în care sunt incluse rezervații naturale precum: Coronini – Bedina, Rezervația Domogled, Iardașița, Iauna – Craiova, Peștera Bârzoni, Cheile Corcoaiei, Ciucevele Cernei, Piatra Cloșanilor, Vârful lui Stan, Valea Țesna.

Valea Cernei – video de prezentare turistica

Cheile Corcoaiei

Reprezintă o arie protejată care este situată pe teritoriul comunei Padeș din județul Gorj. Zona de chei este formată din marmite, abrupturi stâncoase, lapiezuri la care se adaugă și bogăția faunei și a florei din Valea Cernei.  

Cu alte cuvinte acele persoane care sunt atrase în același timp de munte, dar și de apă sunt invitate să viziteze locurile pe care noi le-am amintit în lista de mai sus de pe teritoriul Banatului. Și poate cine știe în viitorul apropiat vom descoperi noi locuri fascinante pe care să le împărtășim cu voi, pasionații de călătorii și de frumos.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version